T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
AFYONKARAHİSAR / SULTANDAĞI - Şehit Yılmaz Tankül Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Sıkça Sorulan Sorular

Ekm

MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİM NE ZAMAN BAŞLAR VE HANGİ OKULLARDA VERİLİR?

Mesleki ve teknik eğitim okullarına 8’inci sınıfı tamamlayan herkes başvurabilir. Mesleki ve teknik eğitim veren okullar: Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri, Çok Programlı Anadolu Liseleri ve Mesleki Eğitim Merkezleridir. Ayrıca resim, müzik veya spor alanında özel bir yeteneğinizin olduğunu düşünüyorsanız; Spor Liseleri veya Güzel Sanatlar Liselerine de kayıt yaptırabilirsiniz.

Ekm

OKULUNUZA NASIL KAYIT YAPILIR?

Resmi/özel ortaokulları, İmam hatip ortaokullarını, Açıköğretim Ortaokulunu, yurtdışında e-Okul sistemine kayıtlı bulunan bir ortaokulu veya bünyesinde özel ilköğretim programı uygulanan Araştırma, Geliştirme, Eğitim ve Uygulama Merkezini (ARGEM) bitiren öğrencilerden öğretim yılının başlayacağı tarihte 18 yaşını bitirmemiş olanlar bilgi, beceri ve yetenekleri doğrultusunda;

a) Merkezi sınav puanıyla,

b) Ortaöğretim kayıt alanı içindeki okullara tercihe bağlı olarak,

c) Ortaöğretim kayıt alanı dışındaki pansiyonlu okullara tercihe bağlı olarak,

ç) Merkezi sınav ile birlikte mülakat ve beden yeterliliği sınavı puanıyla,

d) Yetenek sınav puanıyla, mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarına kayıt yaptırabilirler.

Mesleki eğitim merkezlerine kayıt yaptırmak için ortaokulu bitirmiş olmak yeterlidir, herhangi bir yaş kısıtlaması yoktur. Mesleki eğitim merkezine kayıt yaptıracak öğrenciler aynı zamanda işletmede beceri eğitimi yapacakları bir işletmeyle sözleşme imzalamalıdır.

Ekm

ÜNİVERSİTEYE GEÇİŞTE HAK KAYBIM OLUR MU?

Mesleki ve teknik eğitim okullarından mezun olan öğrencilerimiz, Yükseköğretime Geçiş Sistemi sınavını kazanmaları halinde ön lisans (2 yıllık) ya da lisans (4 yıllık) programlarına yerleşebilirler.

Üniversiteye geçiş sınav sonucuna göre alanının devamı niteliğinde bir meslek yüksekokulunda eğitim almak isteyen öğrencilerimize geçişte ek puan verilir. Alanın devamı niteliğindeki ön lisans programları ve alınabilecek ek puanlar her yıl Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığınca ilan edilen Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) Kılavuzunda ilan edilmektedir.

Mezunlarımız yükseköğretime geçerken hiçbir hak kaybına uğramazlar.

Ekm

OKULUNUZDA HANGİ MESLEK ALANLARINDA EĞİTİM ALABİLİRİM?

1-BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI

2-MOBİLYA VE İÇ MEKAN TASARIMI ALANI

3-ELEKTRİK ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ ALANI

4-SAĞLIK HİZMETLERİ ALANI

Ekm

MESLEK ÖĞRENİRKEN NASIL BİR EĞİTİM VERİLMEKTEDİR?

Öğrencilerimiz teorik ve uygulamalı eğitim alırlar.

Beceri eğitimlerini işletmelerde, teorik eğitimlerini ise mesleki ve teknik eğitim okul ve kurumlarında veya işletme veya kurumlarca tesis edilen eğitim birimlerinde yaparlar.

Anadolu meslek programı öğrencilerimiz 12. sınıfta 3 gün; mesleki eğitim merkezi programlarına kayıtlı öğrencilerimiz ise 9. sınıftan itibaren 4 veya 5 gün işletmede beceri eğitimi alırlar.

Ekm

STAJ YAPMAK ZORUNDA MIYIM?

Anadolu meslek programı öğrencilerimiz son sınıfta 3 gün; mesleki eğitim merkezi programlarına kayıtlı öğrencilerimiz ise bir işletme ile sözleşme imzaladıklarından itibaren 4 veya 5 gün işletmede beceri eğitimi aldıkları için ayrıca 40 iş günü staj yapmalarına gerek yoktur.

Ekm

İŞLETMELERDE MESLEKİ EĞİTİM NEDİR?

Mesleki Eğitim Kurulunca 3308 sayılı Kanun kapsamına alınan meslek alan/dallarında öğrenim gören öğrencilerin 12’nci sınıfta işletmelerde mesleki eğitim görmeleri esastır.

İşletmelerdeki mesleki eğitim ders yılı başında başlar, ders yılı sonunda biter. Haftada üç gün işletmede beceri eğitimi, iki gün ise okulda veya eğitim biriminde teorik eğitim yapılması gerekir. Ancak, okulda atölye ve laboratuvar donatımı olmaması nedeniyle uygulamalı eğitimin işyerlerinde yapılması hâlinde, programın özelliğine göre okulda üç gün teorik eğitim yapılabilir.

Mesleki Eğitim Merkezi Programına kayıtlı öğrenciler kayıt yaptırdıkları andan itibaren bir işletme ile sözleşme imzalayarak işletmede mesleki eğitime başlarlar. Teorik eğitimleri, haftada en az bir, en fazla iki gün olacak şekilde planlanır. Diğer zamanlarda işletmelerde çalışırlar.

Ekm

İŞLETMELERDE MESLEKİ EĞİTİM YAPARKEN ÜCRET ALIR MIYIM?

Evet. İşletmede mesleki eğitim veya staj yapan öğrencilere 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu gereği asgari ücretin 1/3 kadar ücret ödenir. Stajın okulda yapılması durumunda herhangi bir ücret ödenmez.

Ekm

İŞLETMEDE MESLEKİ EĞİTİM YAPACAĞIM İŞLETMEYİ BEN Mİ BELİRLEYECEĞİM?

Mesleki eğitim, staj ve tamamlayıcı eğitim yaptırmakla yükümlü işletmelerin, eğitime uygunluğuyla mesleki eğitim görecek öğrenci sayıları il veya ilçelerde kurulacak işletme belirleme komisyonları tarafından tespit edilir.

İldeki işletmelerde eğitim, staj ve tamamlayıcı eğitim yapılmasına gereksinim duyulan yeni meslek alan/dalları; il istihdam ve mesleki eğitim kurulu tarafından belirlenerek karara bağlanır ve Bakanlığa önerilir.

Mesleki eğitim yapılacak Türk Silahlı Kuvvetleri’ne bağlı işletmeler, Bakanlık ve Millî Savunma Bakanlığınca birlikte belirlenir.

Her yıl nisan ayının ilk haftasında okul müdürü veya koordinatör müdür yardımcısının başkanlığında alan/bölüm şefleri, ilgili meslek alanından en az bir atölye ve laboratuvar öğretmeni toplanarak öğrencilerin staj yapabilecekleri resmî ve özel kurum ve kuruluşları belirler. Yapılan planlama dışında, uygun işletme bulunduğunda daha sonra bu işletmelere de öğrenci gönderilebilir.

Ekm

ANADOLU LİSESİNDE 9’UNCU SINIFTA OKUYORUM, MESLEK LİSESİNE GEÇEBİLİR MİYİM?

Fen liseleri, Sosyal bilimler liseleri, Anadolu ve Anadolu İmam Hatip liselerinden Mesleki ve teknik Anadolu liseleri, mesleki ve teknik eğitim merkezleri ile çok programlı Anadolu liselerine; Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nde belirtilen esaslara göre geçiş yapılabilir.

Ekm

MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİNDE OKURKEN BAŞKA BİR OKUL TÜRÜNE GEÇEBİLİR MİYİM?

Mesleki ve teknik Anadolu Liselerinden diğer okul türlerine boş kontenjan ve merkezi sınav puan üstünlüğüne göre, sınıf atlatma işlemleri yapıldıktan sonra; 10’uncu sınıftan 11’inci sınıfa geçmiş olan öğrenciler Ağustos ayı sonuna kadar okul değiştirerek geçebilir. Mahalli yerleştirme ile öğrenci alınan okullarda başvurunun kontenjandan fazla olması durumunda 9'uncu sınıflarda sırasıyla; Ortaöğretim Başarı Puanı, 8'inci, 7'nci ve 6'ncı sınıf yıl sonu başarı puanı yüksek olana, eşitliğin bozulmaması hâlinde yaşı küçük olana; 10'uncu, 11'inci ve 12'nci sınıflarda ise sırasıyla bir önceki sınıfın yıl sonu başarı puanı yüksek olana, eşitlik yine bozulmaz ise yaşı küçük olana öncelik verilir.

Ekm

EĞİTİM ALDIĞIM MESLEK ALANIMI DEĞİŞTİREBİLİR MİYİM?

Alan eğitimine başladığınız 10. sınıfın birinci döneminin sonuna kadar alan değiştirme hakkınız vardır. Alan değişikliğini kendi okulunuzda yapabileceğiniz gibi başka okullara geçerken de yapabilirsiniz.

Ekm

ÖZEL EĞİTİM YA DA KAYNAŞTIRMA ÖĞRENCİLERİ MESLEKİ EĞİTİM ALABİLİR Mİ?

Evet alabilirler. İl/ilçe milli eğitim müdürlüklerinde kurulan komisyon marifeti ile kaynaştırma türüne uygun olarak yapabilecekleri, başarılı olabilecekleri meslek alanlarına yerleştirilirler.

Öğrencinin sağlık durumunun, geçmek istediği alanın öğrenimine elverişli olması gerekir. Tam zamanlı kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla eğitimlerine devam eden özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerin meslek alanı ve dalına yönlendirilmesinde öğrencilerin yetenekleri, sağlık ve engel durumları ile özellikleri dikkate alınır. Bu öğrencilerin bireyselleştirilmiş eğitim programı (BEP) geliştirme biriminin önerisi ve öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonunun kararı doğrultusunda alan ve dal tercihi yapmaları sağlanır.

Ekm

ÇALIŞARAK HEM PARA KAZANMAK HEM DE MESLEKİ EĞİTİM ALMAK İSTİYORUM? BU MÜMKÜN MÜ?

Mümkün. Çıraklık eğitiminin örgün ve zorunlu eğitim kapsamına alınması ile ekonomimizin temel yapı taşı olan işletmelerin çırak ihtiyacının karşılanması ve çırak öğrencilerimizin, âhilik kültüründen gelen usta-çırak ilişkisiyle mesleklerini işbaşında öğrenmeleri sağlanmıştır.

Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğüne bağlı Mesleki Eğitim Merkezlerine kayıt yaptırarak; zorunlu eğitime devam eder, 11. sınıf sonunda Kalfalık Belgesi, 12. sınıf sonunda Ustalık Belgesi ve de fark derslerini vermek suretiyle de meslek lisesi diploması almaya hak kazanırsınız. Eğitim süresincede işletmede beceri eğitimi yaparak 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu gereği asgari ücretin 1/3 inden az olmamak üzere ücret alabilirsiniz.

Ekm

USTA OLMAK İSTİYORUM. NEREYE, NE ZAMAN BAŞVURMAM LAZIM?

Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğüne bağlı Mesleki Eğitim Merkezlerine kayıt yaptırdıktan sonra sırası ile çırak/kalfa/ustalık eğitimlerini alarak gerekli teorik ve uygulamalı sınavlarda başarılı olup, Ustalık Belgesi alabilirsiniz. Mesleki eğitim merkezlerinde okuyan öğrencilere 11. sınıfın sonunda Kalfalık Belgesi, 12. sınıfın sonunda ise Ustalık Belgesi verilmektedir.

Ekm

ŞU AN USTALIK EĞİTİMİNE DEVAM EDİYORUM. USTALIK BELGESİ DIŞINDA DİPLOMA ALABİLİR MİYİM?

Yapılan yeni düzenleme ile mesleki eğitim merkezi öğrencileri lise diploması alabilecektir.

Bu çerçevede öğrencilerin açık ortaöğretim yolunu ilaveten istemeleri durumunda, mesleki eğitim merkezlerinde fark derslerini alabilmelerine imkân tanınmıştır. Böylece mesleki eğitim merkezlerindeki öğrenciler diploma alabilmek için fark derslerini ya açık öğretim kurumları yoluyla ya da mesleki eğitim merkezlerinde yüz yüze eğitim yoluyla tamamlayabilme imkânına sahip olabilecektir.

Ekm

EĞİTİM ALIRKEN SİGORTA YAPILIYOR MU?

Evet. İşletmede mesleki eğitim ve staj eğitimi alan tüm öğrencilerimizin iş kazası ve meslek hastalıklarına karşı sigortaları yapılır.