Ülkemizin nitelikli iş gücü ihtiyacı çerçevesinde öğrencilerin; ilgi, istek, yetenek ve kişilik özelliklerinin ortaya çıkarılması, başarılı ve mutlu olabilecekleri bir mesleği seçmeleri için meslekler hakkında bilgilendirilmeleri, eğitim sistemi ile çalışma hayatı arasındaki ilişkinin güçlendirilmesi ülkemiz insan kaynağının geliştirilmesi açısından büyük önem arz etmektedir. Bu kapsamda Mesleki eğitim merkezleri, ülkemizin meslek sahibi insan ihtiyacını karşılayabilmek adına çalışmalarını sürdürmektedir. 09.12.2016 tarihli 29913 sayılı Resmi Gazete de yayınlanan 6764 sayılı Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu ve 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununda değişiklik yapılarak çıraklık eğitimi örgün ve zorunlu eğitim kapsamına alınarak mesleki eğitim merkezleri Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğüne bağlanmıştır. Çıraklık eğitiminin örgün ve zorunlu eğitim kapsamına alınması ile ekonomimizin temel yapı taşı olan işletmelerin çırak ihtiyacının karşılanması ve çırak öğrencilerimizin ahilik kültüründen gelen usta çırak ilişkisiyle mesleklerini işbaşında öğrenmeleri amaçlanmıştır. 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu'nun 26'ncı maddesine göre: Ortaöğretim; ilköğretime dayalı dört yıllık zorunlu örgün veya yaygın öğrenim veren genel, mesleki ve teknik öğretim kurumları ile mesleki eğitim merkezlerinin tümünü kapsar. Bu okul ve kurumları bitirenlere bitirdikleri programın özelliğine göre diploma verilir. Ancak; mesleki eğitim merkezi öğrencilerinin diploma alabilmeleri için Millî Eğitim Bakanlığınca belirlenen fark derslerini tamamlamaları gerekmektedir.
Mesleki eğitim merkezlerine kimler başvurabilir?
Mesleki eğitim merkezi öğrencileri haftada 1-2 gün okulda teorik eğitim,4-5 gün işletmelerde pratik eğitim alır.
Bu doğrultuda mesleki eğitim merkezlerine kayıt olma şartları:
- En az ortaokul veya imam hatip ortaokulunu bitirmiş olmak.
- Sağlık durumu ilgili mesleğin öğrenimine elverişli olmak. Bu durum gerektiğinde sağlık/sağlık kurulu raporuyla belgelendirilir.
- Kayıt olacağı meslek dalı ile ilgili bir iş yeriyle sözleşme imzalamak (Sözleşme imzalanacak iş yerinde "Usta Öğreticilik Belgesine" sahip bir usta bulunması gerekir).
- Kayıt için yaş sınırı yoktur.
- Öğrenci kayıtları yıl boyu devam eder.
Mesleki eğitim merkezlerine nasıl başvurulabilir?
- Başvuru şartlarını taşımak koşuluyla, mevcutta bir işletmede çalışanlar veya işletmede çalışmayıp mesleki eğitim almak isteyen adaylar kimlik bilgileriyle birlikte en yakın mesleki eğitim merkezine veya mesleki ve teknik Anadolu lisesine bizzat müracaat edebilir.
- Herhangi bir İşletmede çalışmayanlar; mesleki eğitim merkezleri tarafından meslek seçimi ve işletme bulma konusunda rehberlik ve yönlendirme hizmeti alabilirler.
- Mesleki eğitim merkezine kayıt; okul, işletme ve öğrenci/veli arasında “işletmelerde mesleki eğitim sözleşmesinin” imzalanmasıyla başlar.
- Öğrenci e-MESEM sistemine okul tarafından kaydedilir.
- Öğrenci kayıt olduğu andan itibaren meslek hastalıkları, iş kazalarına karşı sigortası ile maaşı başlar, öğrenim süresi boyunca devam eder.
Mesleki eğitim merkezlerine başvuru süreci ve aşamaları
- Mesleki eğitim merkezleri tüm illerde bulunmaktadır.
- En az ortaokul mezunu olan adaylar yıl boyunca kayıt yaptırabilir.
- 181 farklı dalda başvuru yapılabilmektedir.
- Haftada 1 gün okulda teorik, 4 gün ise işletmelerde beceri eğitimi verilmektedir.
- Çıraklık eğitimi 3 yıl, kalfalık eğitimi 1 yıl sürmektedir.
- Mesleki eğitim merkezine devam eden 9,10 ve 11. Sınıf öğrencileri asgari ücretin en az %30'unu, 12. Sınıf öğrencileri asgari ücretin en az yarısı kadar maaş alırlar.
- Mesleki eğitim merkezi mezunları “Ustalık Belgesi” ile “Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi diploması” alarak kendi iş yerlerini açabilirler.
- Ustalık belgesine sahip olanlar çırak öğrenci istihdamı için “İş pedagojisi eğitimi” ile “Usta Öğretici” belgesine sahip olurlar.
Mesleki eğitim merkezine nakil işlemleri
- 9. sınıf öğrencileri ile ara sınıflarda olup aynı alandan mesleki eğitim merkezi programına nakil ve geçiş yapmak isteyen öğrenciler, bulundukları sınıf seviyesinden zamana bağlı olmaksızın ve dönem kaybetmeden nakil ve geçiş yapabilecek,
- Farklı bir alandan veya diğer okul türlerinden nakil ve geçiş yapmak isteyen 10, 11 ve 12. sınıf öğrencileri ise ikinci dönemin başlangıcına kadar nakil ve geçiş yapmış olmaları halinde 10. sınıf seviyesinden eğitime devam edebilecek. İkinci dönemin başlangıcından sonra nakil ve geçiş yapmak isteyen öğrencilerin mesleki eğitime hazırlık amacıyla yalnız işletmede mesleki eğitim almak üzere kayıtları yapılacak ve bu öğrenciler de ilgili okulun toplam öğrenci sayısına dâhil edilecek.
- Bu öğrencilerin nakil ve geçiş işlemleri e-Okul sisteminden, Ortaöğretim Kurum İşlemleri / Bilgi Giriş İşlemleri / MESEM Öğrenci Aday Kayıt sayfasından yapılacak.
- Başvurular ve meslekî eğitim merkezi irtibat numarası sayfamızda yer alıyor.
Mesleki eğitim merkezleri ne gibi avantajlar sağlıyor?
- 34 Alan ve 184 farklı dalda mesleki eğitim imkânı
- Ortaokulu bitirenlere zorunlu lise eğitimini mesleki eğitim merkezlerinde tamamlayabilme fırsatı
- 9. sınıftan itibaren iş kazaları, meslek hastalıklarına karşı sigorta
- 9, 10 ve 11. sınıf öğrencilerine asgari ücretin en az %30'u,
- 12. sınıftaki kalfalara asgari ücretin en az yarısı kadar maaş imkânı
- Ustalık belgesi, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi diploması ve kendi iş yerini açma fırsatı
- Mezun olduğu alanda %88 istihdam oranı
MESLEKÎ EĞİTİM MERKEZLERİ KAYIT KABUL ŞARTLARINA İLİŞKİN ÖNEMLİ DETAYLAR
- Kayıtlar, kılavuz/kılavuzlarda belirtilen süreler içinde e-Mesem sistemi üzerinden yapılır.
- Meslekî Eğitim Merkezleri, 02/12/2016 tarihli ve 6764 sayılı Kanunla zorunlu ortaöğretim kapsamına alınmıştır.
- 2019-2020 öğretim yılından itibaren meslek lisesi diploma programı uygulanmaya başlamıştır.
- Öğrenciler 9'uncu sınıfta doğrudan alan ve dal seçimi yaparak, işletmeyle sözleşme imzalanması ile eğitime başlamaktadır.
- 11'inci sınıfın sonunda "Kalfalık Belgesi", 12'inci sınıfın sonunda ise "Ustalık Belgesi" düzenlenmekte, lise programına dahil olanlar için ayrıca Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Diploması düzenlenmektedir.
- Öğrenciler, haftada en az 1-2 gün okulda teorik eğitim, 4-5 gün işletmede beceri eğitimi görürler.
- Sözleşme imzalandıktan sonra asgari ücretin net tutarının %30'undan az olmamak üzere ücret almaya başlarlar.
- 9, 10 ve 11. sınıf öğrencileri en az asgari ücretin %30'u aylık ücret,
- 12. sınıf öğrencileri ise asgari ücretin %50'si aylık ücret alırlar. (Bu ücretler işletmeler tarafından öğrencilere ödenir.)
- Tüm mesleki eğitim merkezlerinde 38 alan ve 192 dal 3308 sayılı kanun kapsamındadır.
- Alan ve dallarla ilgili bilgiler http://meslekmateryal.eba.gov.tr/tanitimlar.aspx öğrenilebilir.
- Mesleki eğitim merkezine yerleştirilen fakat iki ay içerisinde bir işletme ile sözleşme imzalayamayan mesleki eğitim merkezi öğrencileri bu okullara kayıt haklarını kaybederler.
- Bu iki aylık süre boyunca öğrencilerin teorik eğitimine en fazla iki ay devamları sağlanır.
- İşletme ile sözleşmenin imzalanmasıyla kayıt işlemi tamamlanır ve sigortalı işe giriş bildirgesi düzenlenir.
- Mesleki eğitim merkezlerine, 3308 sayılı Kanunun 13'üncü maddesi kapsamında bir işletme ile sözleşme imzalayanların kayıtları yıl boyunca devam eder. Bunlardan Aralık ayının son iş gününe kadar kayıt yaptıranların eğitimleri mevcut sınıflarında devam eder. Ocak ayının ilk iş gününden itibaren kayıt yaptıranlar ise işletmede mesleki eğitimlerine devam ettirilir, ancak o ders yılı için yılsonu puanı verilmez. Bunlar o yıla ait okuma hakkını kullanmamış sayılır ve teorik eğitimleri yeni ders yılı başında başlar.
- Ortaöğretim kurumu mezunu olanların kayıtları doğrudan 10 uncu sınıfa yapılır.
- En az ortaokulu veya imam hatip ortaokulunu bitirmiş olup ilgili meslek dalından kalfalık belgesi sahibi olanların kayıtları doğrudan 12'nci sınıfa yapılır.
ÖĞRENCİLİK ŞARTLARI
Öğrencilerimiz, MEB Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği ile Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul Öğrencilerinin Kılık Kıyafetlerine Dair Yönetmelik hükümlerine tabidir.
Mesleki Eğitim Merkezi'ne kayıt olan öğrenciler aşağıdaki şartları kabul etmiş sayılırlar.
- Okul içinde veya okul dışında daima öğrenci olduğunu ve okulu temsil ettiğinin bilincinde olmak,
- Ödül ve disipline İlişkin hükümlere, kurallara uymak,
- Aşağıda yazılı kılık kıyafet kurallarına uymak,
a. Öğrenciler kılık ve kıyafetlerinde sadelik, temizlik, bakım ve uyumluluk esastır,
b. ERKEK ÖĞRENCİLER:
Gömlek, tişört, kazak: Beyaz renk
Pantolon: Siyah Renk (Kumaş, kot, kadife veya kanvas olabilir.)
Saçlar taranmış ve temiz olur. Ense düz olup sakal ve bıyık bırakılmaz. Zincir, kolye, yüzük vb. ziynet eşyası takılmaz.
c. KIZ ÖĞRENCİLER:
Gömlek, tişört, kazak: Beyaz renk
Pantolon: Siyah Renk (Kumaş, kot, kadife veya kanvas olabilir.)
veya
Etek: Diz altı, Siyah kumaş
Saçlar temiz ve düzgün taranmış olup uzun olması halinde örülür veya arkaya toplanarak bağlanır. Makyaj Yapılmaz. Saçlar boyanmaz. Yüzük, küpe, kolye, piercing, iğne ve bilezik gibi süs ve ziynet eşyası takılmaz.